torstai 16. heinäkuuta 2015

Mansikkareseptejä kesään


Vihdoin ovat mansikat (Fragaria × ananassa)  kypsyneet. Mansikka on Suomen merkittävin sesonkiherkku, joka maistuu kaikille ja joka yhdistyy monenmoisiin mukaviin kesänilmiöihin kuten kesäloma, kärpäset, pölisevä hiekkatie, aurinko, laitumella märehtivät lehmät ja järvessä kelluva lumpeenkukka.

Mansikkaa on lukusia tapoja yhdistää esimerkiksi juuston ja lihan kanssa. Erityisen hyvin tällaiseen käyttöön soveltuvat mansikka-asteikon hapokasta päätä edustavat lajikkeet kuten esimerkiksi Honeoye ja Jonsok.


Mansikkainen Pico de Gallo

4 dl mansikoita
1 punasipuli
1 kypsä maissintähkä
1 tuorekurkku
1 chilipalko
1/2 pnt korianteria
1 valkosipulinkynsi
2 limettiä
2 rkl rypsiöljyä
2 tl suolaa
pari kierrosta mustapippuria myllystä

Pilko mansikat kuutioiksi. Kuori punasipuli ja kuutioi pieniksi kuutioiksi. Rapsuttele jyvät maissintähkästä. Kuori ja kuutioi kurkku. Yhdistä kaikki kuutioidut ainekset kulhossa. Pilko chili pieniksi paloiksi. Silppua korianterin lehdet. Murskaa valkosipulin kynsi ja pilko. Lisää kulhoon ja sekoita. Purista limeteistä mehu. Sekoita joukkoon. Kaada öljy sekaan ja lisää suolaa ja mustapippuria. Valitse haluamiasi lihoja grillattavaksi, esimerkiksi entrecoteta, grillikylkeä, kyljyksiä, fileetä tai tuoremakkaraa. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa mansikkaisen pico de gallon kanssa.



Mansikkasalaatti

1/2 l mansikoita
2 tl sokeria
1 rkl balsamietikkaa
mustapippuria myllystä
jauhettua merisuolaa
1/2 dl oliiviöljyä
SALAATTI:
250 g halloumijuustoa
100 g ilmakuivattua kinkkua ohuina siivuina
tuoretta basilikaa

Poista mansikoista kannat ja viipaloi ne. Sekoita balsamietikkaan. Lisää loput ainekset. Sekoita mansikat joukkoon.
Leikkaa juusto sentin paksuisiksi viipaleiksi. Liota juustoviipaleita vartin verran vedessä, jotta niistä lähtee liika suolaisuus. Kuivaa juustot hyvin. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lorauta siihen hieman oliiviöljyä. Paista juustot molemmilta puolin kullanruskeaksi.
Aseta lautaselle lämpimät juustot, ilmakuivatut kinkut sekä marinoidut mansikat. Viimeistele basilikan lehdillä.



Sitruunamansikat

MADELEINE-KEKSIT 20 kpl:
75 g voita
3/4 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1/4 sitruunan raastettu kuori
tomusokeria
MANSIKAT:
1 dl sokerilientä (50 prosenttia vettä, 50 prosenttia sokeria)
3 oksaa sitruunaverbenaa (sitruunamelissa käy myös)
6 dl mansikoita
1 ps tuoreita lakritsimakeisia

Valmista keksit. Kuumenna uuni 185-asteiseksi. Sivele Madeleine-leivospelti tai -vuoat voisulalla. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi, ilmavaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat joukkoon yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Siivilöi jauhot vaahtoon ja lisää sitruunankuoriraaste. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi. Lusikoi taikina leivospellin koloihin tai yksittäisiin vuokiin. Paista uunin keskitasolla. Madeleinet kypsyvät 8-10 minuutissa. Irrota leivokset vuoista. Jäähdytä ritilällä ja koristele tomusokerilla ennen tarjoilua.
Valmista mansikat. Kiehauta sokeriliemi ja pane joukkoon yksi sitruunaverbenan oksa. Siivilöi liemi ja jäähdytä. Leikkaa mansikat neljään osaan. Kaada jäähtynyt sokeriliemi päälle.
Leikkaa sitruunaverbenan lehdet ohueksi silpuksi. Lisää mansikoiden joukkoon.
Leikkaa lakritsi ohuiksi siivuiksi ja pane pikkukulhoon. Kaada päälle tilkka mansikoiden lientä.
Tarjoa suklaajäätelön kanssa.



Mansikat vaniljavanukkaan kanssa

VANUKAS:
4 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 vaniljatanko
1,5 dl sokeria
6 keltuaista
MARINOIDUT MANSIKAT:
500 g mansikoita
pieni pala inkivääriä
1/2 dl seljankukkamehutiivistettä

Valmista vanukas. Kuumenna kerma ja maito halkaistun vaniljatangon kanssa kattilassa. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Sekoita kulhossa sokeri ja keltuiset keskenään. Kaada kuuma kermamaito keltuaisten päälle ja sekoita tasaiseksi. Siivilöi. Kaada vanukasmassa uuninkestäviin pikkuvuokiin / kohokasvuokiin. Nosta vuoat isoon uunivuokaan. Kaada kuumaa vettä uunivuoan pohjalle niin paljon, että veden pinta yltää vanukasvuokien puoliväliin. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä vanukkaita 150-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes vanukkaat ovat hyytyneet, mutta keskeltä hieman löysiä. Nosta valmiit vanukkaat pois vedestä, ja anna jäähtyä huoneenlämmössä puoli tuntia. Jäähdytä vanukkaita vielä jääkaapissa pari tuntia.
Marinoi mansikat. Viipaloi mansikat. Kuori ja viipaloi inkivääri. Sekoita ainekset keskenään ja anna marinoitua vartin verran ennen tarjoilua.


Makean mansikkaiset tarjoukset löydät tästä!



Lähteet: Kemappainen Jouni K., Aralehto Peppi, Ruoho Ari, Mansikan paikka, HS kuukausiliite heinäkuu 2013 N:o 496, s. 62-71

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti