torstai 16. heinäkuuta 2015

Miten korvasientä käytetään

Korvasieni on helposti tunnistettava herkullisena pidetty sieni, joka kuitenkin on käsittelemättömänä erittäin myrkyllinen. Korvasienen myrkyistä noin 90 prosenttia on gyromitriiniä, joka on hengenvaarallinen solumyrkky, mutta herkästi haihtuva ja vesiliukoinen.

Korvasienen käsittely alkaa hiekan harjaamisella. Jalan tyvi leikataan pois. Sienet halkaistaan, sillä etanat viihtyvät ontossa lakissa.

Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia. Sienet on huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Korvasienen kuljetuksessa ja käsittelyssä on otettava huomioon, että siitä haihtuu myrkyllisiä kaasuja.

Korvasieni sopii erinomaisesti keittoihin ja kastikkeisiin. Korvasienen aromi on hieno ja tunnistettavan voimakas. Koostumus muistuttaa ravunlihaa. Väkevän maun vuoksi korvasientä kannattaa käyttää maltillisesti ruoanlaitossa, varsinkin jos syöjät ovat herkkävatsaisia.


Sieniä käytetään muuten monenmoisissa terveystuotteissa, oletko tutustunut mihinkään näistä?



Lähde: EVIRA, Metsänomistajat Metsänhoitoyhdistys Loimijoen jäsenlehti 1/2015, s. 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti