tiistai 25. elokuuta 2015

Mustikka


Mustikat sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua ja ne ovat myös erinomainen antioksidanttien lähde. Yhdessä muiden luonnollisten antioksidanttien kanssa mustikka estää terveysongelmia - varsinkin ikään liittyviä silmäoireita.

Mustikka kasvaa eri puolella maailmaa ja erilaisissa olosuhteissa, mikä tarkoittaa myös sitä, että sen sisältämien ravinteiden pitoisuus vaihtelee. Ruotsalaisten mustikoiden on osoitettu sisältävän suurimman määrän tärkeitä antioksidantteja.

Vahvimpia ja tehokkaimpia mustikoiden sisältämiä antioksidantteja kutsutaan antosyaaneiksi. Ne antavat mustikoille niiden tumman värin ja ne torjuvat tehokkaasti vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia. Vapaat radikaalit aiheuttavat mm. soluvaurioita. Mustikoiden antosyaanit myös tehostavat verenkiertoa ja vahvistavat silmän kudoksia.

Mustikassa on hiukan myös luteiinia ja kseaksantiinia, jotka vaikuttavat värien näkemiseen ja hämäränäköön. Silmän normaalin terveyden ja toiminnan vuoksi on suositeltavaa syödä noin 30-70 grammaa mustikoita päivässä.


Joko sinä käytät silmien terveydelle hyväksi olevaa ravintolisää?



Lähde: Hörkkö Jarmo, Mustikka - yksi luonnon ihmeistä silmien terveydelle, Terveys Tieto 2/2015, s. 21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti