perjantai 11. huhtikuuta 2014

Mämmi

5 ltr. vettä,
1/2 kg. maltaita,
1 1/4 kg. ruisjauhoja,
1/2 tl. suolaa,
6 rkl. hienonn. pomeranssinkuoria.

Neljäsosa maltaista ynnä vähän ruisjauhoja sekoitetaan 1 litraan lämmintä vettä. Pinnalle sirotellaan paksu kerros maltaita ja ruisjauhoja. Pata peitetään hyvin ja jätetään lämpimään paikkaan seisomaan noin 1 tunniksi. Nyt hämmennetään padassa jauhot ja vesi sekaisin ja uutta, poreilevaa vettä lisätään. Maltaita ja jauhoja sirotellaan päälle, pata peitetään, ja seos jätetään taas imeltymään noin 1 tunniksi. Täten jatketaan, kunnes koko vesimäärä ja maltaat ovat sekoitetut joukkoon. Viimeisiin lisäyksiin on käytettävä kiehuvaa vettä. Jauhoja on sekoitettava niin paljon, että mämmi käy kohtalaisen sakeaksi, mausteet lisätään, ja mämmiä keitetään vähän aikaa. Sitä vatkataan, kunnes jäähtyy, kaadetaan tuohisiin ja paistetaan uunissa noin 3 tuntia.
Tarjotaan kylmänä kerman ja sokerin kera.


Muistan kun äitini valmisti itse mämmiä 1950-1960-luvulla. En muista milloin kaupasta sai ostaa valmista mämmiä .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti