torstai 17. huhtikuuta 2014

Punajuurikeitto ja Kasvisliemi

Punajuurikeitto

1/2 kaalinkerä,
2 keitettyä punajuurta,
1/2 selleri,
1 purjo tai sipuli,
etikkaa,
tomaattisosetta,
kasvislientä,
jauhoja,
paprikaa,
suolaa.

Keitetyt punajuuret ja kaali leikataan ohuiksi suikaleiksi ja pannaan kasariin, sekä sekoitetaan etikka sekaan. Purjo ja selleri silputaan ja lisätään keittoon. Kasvisliemi kaadetaan päälle ja annetaan kiehua kypsäksi. Suurustetaan jauhoilla ja maustetaan tomaattisoseella, paprikalla ja suolalla.



Laitan tähän kasvisliemen ohjeen 1933 keittokirjasta, koska kaikki tehtiin itse!

Kasvisliemi (v. 1933 keittokirja)

Kasvisliemi keitetään kaikenlaisista vihanneksista ja juureksista. Tähän käytetään tavallisesti:

kukkakaalia,
ruusukaalia,
silpoherneenpalkoja,
persiljaa,
valkokaalia,
porkkanaa, palsternakkaa,
selleriä,
sipulia,
purjosipulia, lanttua.

Yllämainitut kasvikset puhdistetaan, huuhdotaan, paloitellaan ja pannaan kylmässä, hiukan suolatussa vedessä kiehumaan. Lanttu ja porkkana antavat helposti liemelle liian imelän, selleri taas kirpeän maun; sentähden on näitä käytettävä säästäväisesti. Kokemus osoittaa missä suhteessa kasviksia on käytettävä. Kasviksista saattaa jättää muutamia poiskin, ellei niitä ole saatavissa. Liemi saa hiljaa kiehua 2-3 tuntia umpinaisessa kattilassa, ja sitte se siivilöidään. Osan vihanneksista saattaa ottaa liemestä pois, ennenkuin ne kiehuvat rikki, ja tarjota kokonaisina kirkkaassa liemessä tai käyttä johonkin muuhun ruokaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti