keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Verileipä

30 gr. hiivaa,
7 dl. verta,
3 dl. kaljaa,
1-3 rkl. suolaa
1 tl. hienonn. meiramia,
1/2 tl. hien. maustepippuria,
1/2 hienonn. sipulia,
6 rkl. rasvaa,
1 1/4 kg. ruisjauhoja,
1/4 kg. ohrajauhoja.

Hiiva liuotetaan tilkkaseen haaleata vettä; jauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Kalja lämmitetään ja siivilöity veri hämmennetään sekaan. Hienonnettu sipuli käristetään rasvassa, joka siivilöidään pois. Rasva (haaleana) mausteet, noussut hiiva sekä jauhot lisätään veri- ja kaljaseokseen ja taikina alustetaan hyvin. Kun se on noussut, vanutetaan se leivinpöydällä, jaetaan 4:ään osaan, leivotaan reikäleiviksi, jotka pistellään, pannaan nousemaan ja kypsennetään hyvässä uuninlämmössä. - Kun kypsät leivät ovat jäähtyneet, pannaan ne vartaisiin ja nostetaan orsille kuivumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti